Ponude 24/7
Besplatna dostava
Plačilo po povzetju
Povečaj svoje prihranke z vidaXL+
Zakaj izbrati vidaXL?
Ponudbe 24/7
Na vidaXL lahko vsak dan najdeš najboljše ponudbe in znižane izdelke!
Brezplačna dostava
Izkoristi brezplačno dostavo za vse izdelke, velike in majhne!
Na vidaXL ni treba čakati na tvoj najljubši izdelek - naroči zdaj in plačaj po povzetju!
Pridobi popuste s točkami vidaXL+
Še danes se prijavi s svojim računom in spremljaj rast svojih točk vidaXL+. Več kot nakupuješ, večje popuste lahko odkleneš!
Orodje za oblikovanje pohištva
Priljubljena iskanja
Tvoja košarica je prazna
Toplejši meseci vzbujajo željo po preživljanju časa na prostem in ni boljšega načina za to kot zbrati družino in prijatelje ter pripraviti obrok na zunanjem žaru. Zunanji žar je središče vsake zunanje kuhinje. Prav zato moraš izbrati enoto, na katero se lahko zaneseš več let.
Zanesljiv in dobro zasnovan zunanji žar bo v tvoj zunanji bivalni prostor prinesel toplino kuhinje in tvoji hrani zagotovil najboljši okus. Ker pa je na trgu toliko zunanjih žarov, lahko izbira pravega vodi v neskončno iskanje, ki morda ne bo uspešno.
Če iščeš zunanji žar, ki ustreza tvojim potrebam, in ne veš, kje začeti, ti bomo pomagali. V tem preprostem vodiču te bomo vodili skozi postopek izbire zunanjega žara, ki je praktičen in funkcionalen.
Naložba v pravi zunanji žar je najboljši način za popestritev obedovanja na prostem. Nobena posamezna vrsta ni boljša od druge, saj imajo vse svoje prednosti in slabosti, odvisno od tega, kako jih nameravaš uporabiti. Večina zunanjih žarov je prenosnih, tako da jih lahko preprosto premikaš doma ali na dogodkih. To so glavne vrste zunanjih žarov glede na vrsto goriva.
Žar na oglje je najboljša možnost, če želiš, da ima tvoje meso naraven okus po dimu. Ti zunanji žari morda potrebujejo več časa, da se segrejejo kot plinske različice, vendar lahko dosežejo višje temperature, kar je dobro za peko na žaru. Višje temperature in dim žara na oglje omogočajo odlično pripravo svinjine, govedine in piščanca. Poleg tega jih lahko uporabiš tudi za pripravo delikatnih jedi kot so zelenjava, hrenovke in ribe.
Ker žari na oglje nimajo gumbov za regulacijo temperature, zato temperature ni mogoče natančneje regulirati. Poleg tega žari na oglje potrebujejo več čiščenja, vendar številni uporabniki menijo, da je okus tega vreden.
Ti zunanji žari uporabljajo zemeljski plin ali propan. Žari na propan so bolj priljubljeni kot plinski, ker so bolj prenosljivi, cenejši in se hitreje segrejejo. Vendar je bolje, če imaš napeljavo za zemeljski plin, saj ti bo to pomagalo zmanjšati skupne stroške energije. Glavna prednost plinskega žara je, da je lažji za uporabo in čiščenje ter se hitreje segreva kot žari na oglje. Poleg tega plinski žari ne oddajajo veliko dima, zaradi česar so dobra izbira za peko klobas, sadja, zelenjave in perutnine.
Električni žari ne uporabljajo goriva, ampak imajo kabel, ki omogoča, da jih priključiš v električno vtičnico. Ti žari so odlična izbira za območja, kjer uporaba oglja ali plina ni dovoljena. Vendar to pomeni, da tvoja hrana ne bo imela tistega okusa po dimu. Električni žar dolgo časa ni bil na dobrem glasu, a se je to v zadnjem času spremenilo. Ti kompaktni žari so odlična izbira za občasno peko ter tega omogočajo kuhanje pri visokih temperaturah.
Kamado žari, ki jih odlikuje jajčasta oblika, so bolj vsestranski kot žari na oglje, saj omogočajo dimljenje, pečenje in žarjenje. Večinoma so izdelani iz keramike, ki zadržuje toploto in bolj enakomerno peče hrano. Kamado žari uporabljajo oglje in imajo prezračevanje, ki omogoča uravnavanje toplote ter enakomerno in dosledno kuhanje. Večina enot ima dvonadstropne rešetke za peko, ki omogočajo kuhanje različne hrane hkrati.
Čeprav lahko žar na oglje služi kot smoker, ti bo namenski smoker omogočil pripravo najbolj okusnih rebrc, svinjine, lososa ali slanine. Ljubitelji žara, ki želijo svojemu zrezku dodati dimljen okus, vedo, da je to najlažje doseči s smokerjem. Smoker je primeren tudi za dimljenje prilog, zelenjave in sirov. Nekateri smokerji imajo programabilne gumbe za natančno kuhanje, drugi pa zahtevajo nadzorovanje procesa kuhanja. Slednje je najbolj pristen način priprave prekajenih jedi.
Večina zunanjih žarov, kot so električni, plinski, žari na oglje in smokerji, so izdelani iz kovine. To je zato, ker lahko kovina prenese visoke temperature in zahtevna okolja za kuhanje. Običajni modeli so pogosto prašno lakirani ali pobarvani na črno, da se prepreči rjavenje, medtem ko so sodobne enote izdelane iz nerjavečega jekla. Vrhunski zunanji žari so izdelani iz visokokakovostnega nerjavečega jekla, ki ga je zelo enostavno očistiti.
Eden izmed najpomembnejših dejavnikov, ki jim moraš nameniti pozornost pri nakupu, je konstrukcija ohišja žara. Pozornost nameni temu, iz česa je izdelano ohišje žara. Izdelano mora biti iz jekla in zatesnjeno s kakovostnim varjenjem. Spodaj si oglej različne materiale, ki jih lahko izbereš za svoj zunanji žar.
Lito železo je najbolj priljubljen material za žare. Je dober prevodnik toplote in zadržuje toploto dlje časa, zato ti ni treba nenehno dovajati toplote. Poleg tega je material zelo močan in dolgotrajen ter na hrani pusti vzorce rešetk.
Glavna prednost žarov iz nerjavečega jekla je, da ne rjavijo. To pomeni, da ti ni treba skrbeti, da bi voda prišla v stik s tvojim zunanjim žarom, ne glede na to, ali je to zunaj ali med čiščenjem. Poleg tega je nerjaveče jeklo trdnejše od večine materialov, zaradi česar je bolj trpežna možnost. Zunanji žari iz nerjavečega jekla so tudi enostavni za čiščenje in vzdrževanje.
Na jekleni emajlirani rešetki lahko pripraviš karkoli. Emajl je običajno zaščitna plast modelnega stekla, ki se uporablja za zaščito kovine pred rjo. Tako emajl zagotavlja dodatno plast zaščite pred korozijo in razbarvanjem zaradi visokih temperatur. Poleg tega je emajl lažje očistiti. Vendar pazi, da ne uporabljaš ostrih predmetov, ki lahko poškodujejo material.
Kromirana jeklena mreža je še ena odlična možnost. Je relativno cenejša izbira od drugih materialov. Plast kroma ščiti kovino pred rjo. Tako lahko očistiš svoj žar brez strahu pred korozijo.
Velikost zunanjega žara je še ena pomembna točka, ki jo je treba upoštevati. Zagotoviti želiš, da ima žar dovolj kuhalne površine za tvoje obroke. Prav tako mora biti vsestranski, če želiš dodati več hrane. Pomisli na število gorilnikov, ki jih potrebuješ in kupi žar z vsaj enim gorilnikom več. Tukaj je nekaj smernic za izbiro prave velikosti zunanjega žara.
Najprej preveri velikost gorilnikov. To ti bo pomagalo ugotoviti, ali so dovolj veliki, da prekrijejo kuhalno površino. Upoštevati moraš tudi število gorilnikov.
Najboljši zunanji žari imajo največjo skupno temperaturo najmanj 316 °C.
To je za tiste, ki želijo kuhati več jedi hkrati. Ta zunanji žar omogoča prilagajanje.
Jeklene rešetke za peko so robustne ter odporne na krušenje in zvijanje. Emajlirane jeklene rešetke so še boljše, saj uporabljajo moč emajla za zaščito materiala in omogočajo enostavno čiščenje. Rešetke iz litega železa so najboljše od vseh, saj se enakomerno segrevajo in omogočajo dobro kuhanje hrane.
Če imaš zunanji žar prvič, se morda nekoliko bojiš čiščenja. Dobra novica je, da čiščenje žara ne zahteva veliko truda. Ne glede na vrsto žara, ki ga imaš, je treba izvajati redno čiščenje po vsaki uporabi in temeljito čiščenje vsaj enkrat na leto. Tukaj je nekaj nasvetov za vzdrževanje, da bo tvoj žar ostal v najboljšem stanju.
Očisti rešetke
Rešetke so v stiku s hrano vsakič, ko uporabljaš žar. Poskrbi za redno čiščenje, da preprečiš nabiranje bakterij, maščobe in umazanije na rešetkah. Za čiščenje rešetk uporabi jekleno krtačo za žar. Če je mogoče, odstrani rešetke in jih očisti s spodnje strani.
Očisti zaščito gorilnikov
Kot že ime pove, zaščita gorilnika ščiti gorilnik pred umazanijo in maščobo. To pomeni, da se umaže. Umazana zaščita gorilnikov lahko prepreči pravilno delovanje gorilnikov in prenese bakterije na hrano. Najboljši način za čiščenje zaščite gorilnika je, da jo odstraniš z žara in očistiš v vedru z milnico.
Očisti umazanijo in ostanke na dnu
Očistiti moraš tudi dno, kjer se v bistvu zbirajo vsi ostanki in maščoba. Čeprav to ne vpliva na hrano, lahko preveč smeti zlahka zamaši tvoj žar. Zato moraš pepelnik očistiti večkrat na sezono.
Očisti zunanjo površino žara
Če želiš svoje goste navdušiti z brezhibnim žarom, moraš očistiti njegovo zunanjost. Dobra novica je, da ti ni treba uporabljati zahtevnih metod čiščenja. Potrebuješ samo krpo, posodo za milo in vodo. Po tem obvezno očisti celoten žar z mokro krpo, da odstraniš morebitne ostanke mila, ki lahko povzročijo madeže ali rjo.
Iščeš pravi zunanji žar? Na vidaXL imamo veliko ponudbo zunanjih žarov vrhunske kakovosti, ki so zasnovani za tvoje potrebe. Na voljo so v različnih materialih, velikostih in delujejo na različne vrste goriva, da ustrezajo vsakomur. Tudi najbolj izbirčni kupci lahko najdejo nekaj zase v naši ponudbi.
S sprejemom vseh naših piškotkov se strinjaš, da vidaXL piškotke uporablja za izboljšanje uporabniške izkušnje na spletnem mestu, na primer za prikaz bolj relevantnih izdelkov in priporočil. vidaXL ima tudi več partnerjev, ki zagotavljajo ciljno oglaševanje ali jim je treba za potrditev prodaje poslati podatke. Za več informacij si oglej našo izjavo o zasebnosti in piškotkih.
Te zanima več?
Nepogrešljivi piškotki Piškotki, ki so nepogrešljivi za delovanje spletnega mesta. Na primer za tvojo košarico in seznam želja.
Analitični piškotki Ti piškotki nam omogočajo štetje obiskov in virov prometa, da lahko merimo in izboljšamo delovanje naše strani. V pomoč so nam pri ugotavljanju tega, katere strani so najbolj in najmanj priljubljene ter nam dajejo vpogled v vedenje uporabnikov na strani. Vse informacije, ki jih ti piškotki zbirajo, so združene in anonimne. Če ne dovoliš uporabe teh piškotkov, ne bomo vedeli kdaj si obiskal/-a našo stran ter ne bomo mogli meriti njenega delovanja.
Marketinški piškotki Marketinški piškotki se uporabljajo za sledneje uporabnikom na naših spletnih straneh. Namen je prikaz bolj relevantnih oglasov, ki so bolj zanimivi za uporabnika ter so zato več vredni za oglaševalce.