Kako izbrati jedilno mizo

Jedilna miza je središče bivalnih prostorov, zato je treba o nakupu ali zamenjavi nove jedilne mize dobro premisliti. Če te zanima, kako izbrati jedilno mizo, najprej pomisli na to, čemu bo služila.

Tukaj se dogaja čarovnija – prijetni obroki z družino, prostor za delo, načrtovanje naslednjih počitnic ali druženje s prijatelji. Pri izbiri oblike jedilne mize je najbolj pomembna funkcionalnost, da bo še dolga leta v uporabi.

Jedilna miza je precej velika investicija. V tem priročniku za nakupovanje lahko najdeš več informacij o tem, kako izbrati material jedilne mize. Da se bo prilegala tvojemu stilu, sledi našim nasvetom o tem, kako izbrati barvo jedilne mize.

 

The right size

Size is key when thinking about how to choose the right dining table for your space. Pay attention to what your space has to offer, to create a balanced dining area. A massive dining table can make your space look crowded, while one that is too small is not practical. 

To know how to choose your dining table size, you must understand the layout of your space. Make sure the table fits your dining area, leaving room to move around it. The Standard is to have 100 cm around each seat, for an open design. Go over the following size guide to find your table, round or rectangular:

  • A 120 cm diameter will accommodate 4 people 
  • A 150 cm or 180 cm diameter is perfect for 6 people
  • A 240 cm diameter offers plenty of space for 8 people.

We recommend taking the time to visualise the desired table integrated into your space. Use painter’s tape or other furniture pieces to block the space required by your dining set. See how it feels in terms of size and take the correct measurements. If you’re dealing with limited space, consider opting for a smaller but extendable one. Its shape is also important for a great fit, so let’s find out what dining table shape is best for a small space. 

 

Prava velikost

Ko govorimo o tem, kako izbrati pravo jedilno mizo za tvoj prostor, je velikost ključni dejavnik. Osredotoči se na to, kar imaš na voljo ter ustvari uravnotežen jedilni prostor. Ogromne jedilne mize so morda prevelike, majhne pa niso tako praktične.

Če želiš izbrati pravo velikost jedilne mize, moraš razumeti svoj prostor. Miza se mora dobro prilegati, okrog nje pa naj ostane še nekaj prostora za gibanje. Običajno je okrog sedeža 100 cm prostora. Oglej si naslednje velikosti in poišči svojo okroglo ali pravokotno mizo:

  • Premer 120 cm za 4 osebe 
  • Premer 150 cm ali 180 cm je popoln za 6 oseb
  • Premer 240 cm ponuja dovolj prostora za 8 oseb.

Priporočamo, da si vzameš čas in preučiš, kako se bo miza podala v tvoj prostor. Uporabi maskirni trak ali druge kose pohištva in zapolni prostor, ki ga bo zavzela jedilna garnitura. Preveri, ali so dimenzije pravilne ter natančno izmeri. Če imaš malo prostora, razmisli o nakupu manjše raztegljive mize. Tudi oblika je zelo pomembna za odlično prileganje, zato si poglejmo, katera oblika jedilne mize je najboljša za majhen prostor.

 

Kako izbrati obliko jedilne mize

Mnogi se sprašujemo, katera jedilna miza je boljša, okrogla ali pravokotna? Oblika je stvar osebnih preferenc, vendar definira tudi stopnjo udobja. Prava miza ponuja vsaj 55 do 60 cm prostora za vsak sedež. Če bodo mizo običajno uporabljali trije, občasno pa tudi več ljudi, priporočamo, da poskrbiš za vsakodnevno udobje.

Okrogla ali ovalna miza ustvarja bolj intimno atmosfero ter je odlična za manjša druženja. Popolnoma se poda v manjši prostor ter ustvarja prijetno vzdušje za uživanje v obrokih. Za še večjo funkcionalnost izberi raztegljivo mizo.

Pravokotne ali kvadratne jedilne mize so najbolj priljubljene in ne brez razloga. Najbolje se obnesejo v večjih sobah, ponujajo več prostora in so privlačen kos pohištva. Drzne linije se dobro obnesejo, če želiš ustvariti impresivno jedilnico. 

Jedilne mize in stoli

Pri izbiri jedilne mize in stolov sta na voljo dve možnosti:

  • Nakup jedilne garniture – stoli za tvojo mizo, ki se ujemajo po stilu in velikosti. To zagotavlja popolno ravnotežje in pravilen položaj za sedenje.
  • Ustvarjalnost: kombiniranje! Jedilni mizi dodaj stole v drugačnem stilu in tako ustvari edinstven izgled.

Če ne veš točno, kateri stoli se prilegajo tvoji jedilni mizi, začni tako, da zagotoviš vsaj 30 cm prostora med površino mize in sedežem stola. Tako se bodo naslonjala stolov dobro prilegala pod mizo, ko ne bodo v uporabi. Če te zanima, koliko stolov se prilega tvoji jedilni mizi, imej v mislih to, da vsaka oseba potrebuje 60 cm prostora za udobno večerjanje.

Za pravokotne in ovalne mize priporočamo uporabo klopi. Tako bo prostor izgledal večji, na voljo pa bo tudi več sedišč. Jedilne klopi so zelo priljubljene, primerne pa so za različne stile – od tradicionalnega in minimalističnega do boemskega stila.

 

Ne pozabi na male stvari

Če želiš investirati v brezčasno jedilno mizo, je treba pomisliti še na nekaj drugih stvari. Raztegljiva jedilna miza je odlična izbira, če nimaš veliko prostora. To velja za okrogle in pravokotne mize ter zagotavlja odlično rešitev za občasna druženja. Ko izbiraš stole, ne pozabi na debelino mizne plošče – približno 2,5 cm.

Ne pozabi na material nove jedilne mize. Odloči se za trpežne materiale, kot sta les ali predelan les. Marmor ali umetni marmor je odlična izbira za jedilno mizo, ki je odporna na praske. Steklene mize so ene izmed naših najljubših, saj zagotavljajo več naravne svetlobe v temnejših prostorih. Če želiš, eksperimentiraj s kovino – kombinacija kovine in lesa ali pa samo kovine lahko ustvari prijeten jedilni prostor.

Podstavek jedilne mize vpliva na prostor za udobno sedenje. Podstavek se dobro obnese pri okrogli ali kvadratni mizi ter ustvarja več prostora za noge. Pri srednje velikih pravokotnih mizah se odloči za tanjše noge, če pa imaš na voljo več prostora, imaš na voljo tudi ogromno možnosti.

Sledi našim navodilom ter si vzemi čas za izbor jedilne mize, ki bo popolnoma ustrezala tvojemu življenjskemu slogu.