Kako izbrati posteljo – navodila za nakup postelje

Izbor prave postelje je ključnega pomena, če želiš pozabiti na neprespane noči. Ker kar tretjino življenja preživimo v postelji, je zelo pomembno, da si zagotovimo visokokakovostne pogoje za spanje. Zato pomisli na nekaj dejavnikov.

Pred tako pomembnim nakupom je potrebno opraviti manjšo raziskavo. Potrebno je razumevanje potreb po velikosti, naših spalnih vzorcev in preferenc za spanje. Kakovost spanja je odvisna od posteljnega dna. Primerna postelja bo poskrbela tudi za praktičnost tvoje spalnice.

Za doseganje harmonije v spalnici je treba vedeti, kako izbrati barvo posteljnega okvirja, da se bo ujemala s tvojim stilom. Enako velja za materiale, iz katerih je izdelana postelja; različne možnosti bodo poskrbele za izjemno zabaven nakup postelje! Če ne veš kje začeti, potem so naša navodila za izbor prave postelje prav to, kar potrebuješ!

 

Kako izbrati pravo velikost postelje

Velikost King ali Queen? Pri velikosti postelje imamo en nasvet – razvajaj se. Več prostora pomeni več udobja, kar pomeni boljši spanec. Izmeri svojo spalnico in se prepričaj, da se postelja dobro prilega v prostor.

Za izbor prave velikosti postelje najprej začni z merjenjem spalnice. Okrog postelje naj ostane dovolj prostora, pri pa tem ne pozabi na dodatno opremo, ki zavzame prostor, kot je na primer vzglavje. Če imaš majhno spalnico, se izogibaj ogromnim posteljam ter raje izberi kavč z ležiščem ali manjšo posteljo.

Če imaš prostorno spalnico, izberi razkošno posteljo. Tudi če si postelje ne deliš z drugo osebo, priporočamo izbor zakonske postelje. Tako bo na voljo več prostora za prijeten spanec.

Treba je izbrati tudi vzmetnico prave velikosti. Velikost primerne vzmetnice je odvisna od notranjega okvirja postelje – običajno je 2 cm manjša. Torej, prepričaj se o pravi velikosti in upoštevaj toleranco. Ne pozabi, nova vzmetnica mora ponujati odlično podporo za tvoj hrbet.

Pomisli na to, kaj potrebuješ med spanjem. Preizkusi različne vzmetnice in poišči tisto, ki je prava zate. Nekatere so boljše za osebe z rahlim spancem, saj so zasnovane za čim manj gibanja, druge pa so primerne za različne spalne položaje.

 

Najboljši posteljni okvir zate

Današnja ponudba posteljnih okvirjev je zelo bogata, zato je lahko nakup postelje pravi izziv. Če se sprašuješ, kateri posteljni okvir je najboljši, si oglej najbolj priljubljene:

  • Divanske postelje
  • Posteljno ogrodje / posteljni okvirji
  • Nastavljivi posteljni okvirji
  • Pogradi

Divanske postelje so najbolj priljubljena izbira. Nekatere imajo zgornjo ploščo brez vzmeti, ki zagotavlja čvrstost. Bolj razkošna opcija je divanska postelja z vzmetenim robom, ki zagotavlja manj gibanja in boljšo vzdržljivost vzmetnice. Divanska postelja je ena izmed najboljših posteljnih okvirjev, saj ponuja tudi prostor za shranjevanje pod posteljo. Idealna je za shranjevanje posteljnine, predale pa lahko oblikuješ po želji.

Posteljni okvirji imajo običajno priložen pod iz letvic. Ta je lahko fiksiran ali nameščen na sredinsko prečko. Mehak les zagotavlja več fleksibilnosti ter mehkobe kot divanska postelja. Da boš vedel/-a na kaj je treba biti pozoren pri nakupu posteljnega okvirja, moraš razumeti, kaj najbolj paše tvojemu hrbtu. Številni posteljni podi imajo ukrivljene letvice, ki zagotavljajo srednjo trdoto.

Nastavljive postelje so vse bolj uporabne zaradi svoje odlične funkcionalnosti. Uporabi jo za branje v postelji, gledanje TV ali za zdravstvene namene. Letvice so nastavljive po delih – za vrat, glavo ali noge. Ne pozabi, da se mora prilegati tudi vzmetnica, zato ju kupi skupaj.

Pogradi so odlični, če razmišljaš o tem, kako izbrati posteljni okvir za otroke. So praktični, prostorsko varčni in zelo zabavni.

Najbolj stilski posteljni okvirji

Ko poskrbiš za najbolj udoben spanec, ki ga lahko postelja ponuja, je na vrsti zabaven del! Če želiš izbrati posteljo, ki se ujema s stilom notranjih prostorov, imaš na voljo več možnosti. Razmisli o tem, kateri posteljni okvirji so trenutno priljubljeni in poskrbi za brezčasno izbiro.

  • Kovinske postelje spalnici dodajajo romantičen pridih, zato nikoli ne grejo iz stila. Če želiš bolj tradicionalen izgled, se odloči za klasično posteljo. Postelje z vzglavjem višjim od vznožja so večinoma izdelane iz lesa ter imajo okrasne dodatke.
  • Platformne postelje so bolj pri tleh ter sledijo preprostim linijam. Če želiš ustvariti moderno in minimalistično spalnico, je to prava izbira.
  • Ljubitelji boemskega stila se lahko odločijo za posteljo z baldahinom iz lesa ali kovine. Te postelje imajo štiri stebre, na katere lahko obesiš svoje najljubše tkanine ter tako ustvariš boemsko-sanjaški izgled. Ne pozabi na velikost spalnice, da ne bo videti prenatrpana.
  • Oblazinjene postelje so prava rešitev, če želiš ustvariti bolj razkošno spalnico. Oblečene so v različne tkanine – usnje, žamet ali tvid, v spalnico pa vnašajo prefinjenost in starinski pridih.

Ta navodila za izbiro postelje so lahko v pomoč pri zagotavljanju visokokakovostnega spanca, ki ga potrebujemo vsi. Ker je postelja najbolj pomemben kos pohištva v domu, je treba za njen nakup porabiti nekaj časa in truda. Priporočamo, da se ob tem tudi zabavaš - kombiniraj materiale in stile ter ustvari popolno spalnico.