Nakup barskega stolčka – uporabni nasveti

V zadnji letih smo bili priča povratku kuhinjskih barov. Bar je lahko v obliki otoka, pulta ali pravega bara. Priljubljenost domačih barov je narastla predvsem zaradi našega trenutnega načina življenja. To je dodatek, ki zagotavlja vsestransko uporabo ne glede na situacijo. Uživaj v hitrem zajtrku, delaj od doma ali pa otrokom pomagaj pri domači nalogi.

Ampak, kako izbrati barski stolček za kuhinjo? Popolni barski stoli morajo biti udobni, ustrezati morajo stilom notranjih prostorov in biti primerni za otroke. Zaradi njihove zasnove so barski stolčki pogosto ključna točka jedilnice. Nadaljuj z branjem naših navodil o tem, kako izbrati prave barske stole in poišči popolno rešitev za svoj dom.

 

Kako izbrati barske stolčke pravih dimenzij

Jedilni stoli in mize so običajno standardnih dimenzij, kar pa ne velja za barske stolčke in stolčke za ob pult, ki so različno visoki in veliki. Da se boš kar najbolje odločil/-a, začni z merami. Da boš razumel/-a, kako visok mora biti barski stolček, smo poiskali višino najbolj priljubljenih barskih stolov:

  • Stolčki za ob pult – z običajno višino 60 do 66 cm
  • Barski stoli – v skladu s standardnimi barskimi merami 71 do 83 cm
  • Zelo visoki barski stolčki – zelo visoki stoli, ki so visoki 86 do 101 cm.

Barski stoli so različno visoki, kar zagotovo vpliva na udobje med sedenjem. Prav zato že prej izmeri bar, pult ali otok. Stolček za ob pult je uporaben v kombinaciji s pultom, ki je visok 90 cm. Če želiš imeti doma pristen bar, se odloči za barske stole ter jih kombiniraj z otokom višine 104 do 110 cm. Izbereš lahko tudi zelo visoke barske stole, ki se bodo prilegali pultom, visokim 111 – 119 cm.

Pomisli na to, kako želiš uporabljati svoj domači bar, da boš vedel/-a, kako visoki barski stolčki se prilegajo višini tvojega pulta. Najbolj preprosto pravilo pri izbiri višine barskega stolčka je ta, da naj bo med sedežem stola in pultom približno 25 – 30 cm prostora.

 

Kateri barski stoli so primerni za tvoj dom?

Barski stolčki so na voljo v več različicah. Osredotočimo se na udobje, ki je odvisno od vrste stola, ki ga boš izbral/-a.

Barski stolčki brez naslonjala za hrbet so idealni za majhne prostore, saj jih lahko potisneš pod pult. Čeprav so med najbolj priljubljenimi, so lahko stolčki brez naslonjala precej neudobni, če na njih sedimo dalj časa.

Vrtljivi stolčki so odlična alternativa težkim barskim stolčkom, saj so priročni in uporabni. Vrtljivi barski stoli bodo tla zaščitili pred neprestanim premikanjem, ki škoduje talnim površinam.

Če želiš poskrbeti za stil in udobje, se odloči za barske stole z naslonjali za roke. Ti so popolni za dolga kosila, še posebej, če imaš otroke. Če si želiš eleganco, naredi korak naprej in se odloči za oblazinjene barske stolčke.

Pri iskanju popolnih barskih stolov ne pozabi na podrobnosti

Izbira višine novih barskih stolov je zelo pomembna, razmisliti pa moraš tudi o tem, koliko stolčkov potrebuješ. Da boš vedel/-a, koliko barskih stolov potrebuješ, pomisli na ljudi, ki bodo na njih sedeli.

Oglej si tudi svoj pult ali otok, saj njegova dolžina določa, koliko stolov lahko postaviš okrog. Da lahko odrasli udobno sedijo eden poleg drugega, mora biti okrog stola dovolj prostora. Med sedežema stolčkoma, ki sta postavljena eden zraven drugega, naj bo 66 do 76 cm prostora. 

 

Materiali

Ko se odločiš za vrsto barskega stola je čas, da izbereš material. Nekateri materiali so morda bolj primerni kot drugi, odvisno od tega, kakšen stil ti je všeč. Kovinski stolčki so zelo moderni ter se čudovito podajo k industrijskemu ali sodobnemu stilu. Leseni barski stoli so prijetni in lažji za kombiniranje, saj se podajo k vsakemu dekorju. Barski stolčki iz ratana in trsja so prav tako odlična izbira. So lahki in praktični, v tvojo jedilnico pa bodo dodali pridih boemskega vzdušja.

 

Stil in barva

Ali se sprašuješ, če se morajo barski stolčki ujemati z jedilnimi stoli? To ni pravilo, vse kar je pomembno je to, kaj ti je všeč. Odloči se za lastne kombinacije ter ustvari jedilnico, v kateri boš lahko užival/-a vsak dan. Samo zapomni si, da naj imajo tvoji barski in jedilni stoli vsaj nekaj skupnega.

Enako velja za barvo barskih stolov. Lahko se odločiš za kreativnost ter ustvarjaš z umetnim usnjem ali različnimi tkaninami v barvah, ki se ujemajo s tvojimi prostori. Svoj prostor poživi z nevtralnimi barvami, še posebej, če je preostali del kuhinje obarvan v močnejše odtenke. S kombiniranjem lesenih stolčkov ali stolčkov iz ratana z barvnimi stoli lahko ustvariš zelo prijeten videz.

Z vsem tem v mislih si samo še en klik stran od nakupa popolnih barskih stolčkov. Če želiš še več navdiha, si spodaj oglej naše najljubše barske stole.