artificial Christmas tree

Vodič za nakup umetne novoletne jelke

Božič je tik pred vrati, kar pomeni, da je čas za okrasitev doma za praznično sezono! Božič se vrti okrog novoletne jelke, zato se splača pred nakupom nove malo raziskati.

Novoletno jelko povezujemo z veseljem ob njenem okraševanju. Prav zato je nakup pravega drevesca tako pomemben - pomaga ustvariti božično razpoloženje! Da bo še bolj poseben, priporočamo, da svojemu prazničnemu dekorju dodaš oseben pridih. Seveda se lahko lotiš majhnega naredi sam (DIY) projekta, kot je ustvarjanje ročno izdelanih okraskov za novoletno jelko. Če želiš imeti resnično edinstveno novoletno jelko, imaš ogromno možnosti za različne projekte. Poleg svoje ustvarjalnosti potrebuješ le nekaj materiala in pripomočkov za izdelavo.

Katero imaš raje, pravo ali umetno novoletno jelko? Če želiš svoje drevesce uporabljati več let ter ne skrbeti za njegovo propadanje ali čiščenje iglic, se odloči za umetno novoletno jelko. Zdaj je najboljši čas za nakup umetne novoletne jelke. Vzemi si čas in izberi pravo obliko, višino in stil. Sestavili smo ta vodič za nakup novoletne jelke, da ti pomagamo pri najboljši izbiri.

 

Poišči popolno prostorsko varčno umetno novoletno jelko ali izdelaj svojo

Izbira prave novoletne jelke ni lahka naloga. Želiš, da je impresivna, a tudi ustreza velikosti tvojega prostora. Pomembna je tudi oblika novoletne jelke, saj popolnoma spremeni videz dekorja. Na srečo ti bo naš vodič po velikostih novoletnih jelk pomagal najti najboljše drevesce.

Večina ljudi novoletno jelko postavi v dnevno sobo. V tem primeru postavitev prostora in obstoječi dekor vplivata na velikost in višino popolnega drevesca. Nato bomo razpravljali o višini, pa tudi obliki novoletne jelke.

Lahko izbereš nižjo novoletno jelko, ki je visoka 120 cm, ali takšno, ki je visoka do 240 cm. Če je prenizka, bo v veliki dnevni sobi videti premajhna. 240 cm visoko drevesce je lahko videti dobro samo v prostorih z visokimi stropi. Pozornost nameni velikosti, ki se popolnoma prilega tvojemu prostoru. 

Izbiraš lahko med različnimi umetnimi novoletnimi jelkami: 

 • Zelo ozka novoletna jelka - to izberi, če želiš prihraniti prostor na tleh.
 • Ozka novoletna jelka - odlično je videti v manjših prostorih, ko je okrašena z majhnimi okraski za doseganje minimalističnega dekorja.
 • Običajna novoletna jelka - dobra ideja za vsak notranji prostor.
 • Na glavo obrnjena novoletna jelka - prava izbira, če iščeš nekaj posebnega! 

types of artificial Christmas trees

Ali lahko izdelam svojo novoletno jelko?

Lahko in spodbujamo te, da to narediš! Novoletne jelke, ki jih lahko naredimo sami, so trendovska alternativa običajnim drevescem. Najboljše pri ustvarjanju novoletne jelke je to, da ni nobenih omejitev. Z vsemi materiali in pripomočki, ki jih imaš na voljo, lahko uporabiš svojo domišljijo ter ustvariš najbolj edinstveno in zanimivo drevesce.

 

Naredi svojo novoletno jelko - naredi sam 

Izdelava lastne novoletne jelke je lahko zelo zabavna aktivnost za celo družino. Predstavljaj si, kako skupaj sedite s skodelico vročega kakava v roki in obdani z ustvarjalnimi pripomočki, ter skupaj razmišljate o najbolj inovativnem in netradicionalnem drevescu. Sliši se zabavno, kajne?

Če ne veš kje začeti, imamo nekaj namigov. Novoletno jelko je mogoče izdelati iz... v bistvu vsega, kar si lahko zamisliš: iz balonov, vej, trakov, palet, knjig, perja itd. 

Dokler ima tvoja stvaritev obliko novoletne jelke, je vse v redu. Dve glavni prednosti te netradicionalne novoletne jelke, ki ju želimo poudariti, sta, da hkrati prihrani prostor in je stroškovno učinkovita izbira. 

Na primer, tvoja novoletna jelka je lahko tako velika ali majhna, kot želiš. Če se počutiš zelo praznično, lahko izdelaš eno za vsak prostor v hiši. Potrebuješ pripomočke in stvari za delo. Najverjetneje jih večino že imaš. Mi imamo tudi podrobnejši seznam.

 

Potrebščine in pripomočki, ki jih potrebuješ za izdelavo novoletne jelke

Potrebščine: 

 1. Novoletne bučke in okraski
 2. Izdelki za ustvarjanje
 3. Blago, tekstil, vrvice, vezalke 
 4. Papir, veje, les za palete, lesene deske in celo lesena lestev, ki jo lahko preprosto okrasiš
 5. Vse ostalo, kar si lahko zamisliš!

Pripomočki:

 1. Škarje in komplet sukanca in igle
 2. Običajno lepilo ali lepilne palčke za tvojo lepilno pištolo
 3. Žaga, če delaš z drevesnimi vejami ali drugimi kosi lesa
 4. Prav lahko pride tudi priročno kladivo ali drugo orodje

 

Naredi sam: Novoletna jelka iz kartona

 • 1. korak

  Vzemi dva lista kartona in ju odreži na želeno velikost za svojo kartonsko novoletno jelko. Na vsakega nariši obliko, ki spominja na novoletno jelko.

 • 2. korak

  S škarjami, nožem ali ravnilom prereži karton po obliki drevesa. Za natančen rez uporabi orodje, ki je najbolj natančno.

 • 3. korak

  Od zgoraj navzdol in od spodaj navzgor vsako obliko zareži po sredini, po notranjem robu.

 • 4. korak

  Uporabi barvo ali druge pripomočke za barvanje in pobarvaj oba kartona.

 • 5. korak

  Združi oba kosa kartona skozi reže.

 • 6. korak

  Novoletna jelka iz kartona je končana! Zdaj jo lahko okrasiš z bleščicami in drugimi okraski.

Poišči najboljšo barvo in videz za svojo umetno ali doma izdelano novoletno jelko

Središče tradicionalnega božičnega dekorja je zelena novoletna jelka. Ob tem pomislimo na pravo drevesce, ki ga je zelo enostavno okrasiti. To je klasika in ostaja na prvem mestu, saj je po videzu najbolj podobna pravi novoletni jelki.

Trendi umetnih novoletnih jelk so se sčasoma razvili, zato imamo še veliko drugih zanimivih možnosti. Za praznovanje zimske sezone se odloči za belo novoletno jelko. Je elegantna in všečna, uporabiš pa lahko kreativne okraske. Tvoja umetna novoletna jelka je lahko tudi v drugih živahnih barvah, ki ti bodo pomagale napolniti dom s prazničnim vzdušjem.

 • Modre novoletne jelke s srebrnimi okraski so zelo čarobne
 • Roza novoletne jelke z zlatimi okraski bodo zagotovo pritegnile pozornost
 • Rdeča novoletna jelka bo tvoj dom spremenila v praznično sanjsko deželo
 • Zlate novoletne jelke so popolne, če iščeš nekaj posebnega

Po drugi strani pa doma izdelane novoletne jelke ne potrebujejo predstavitve: zasijale bodo, kamor koli jih postaviš. Na primer, takšna iz balonov prostoru doda čudovit volumen ter hkrati ohranja praznični dekor na minimalistični osnovi. Če se odločiš narediti netradicionalno novoletno jelko iz pravih zlepljenih drevesnih vej, lahko ustvariš čudovit, rustikalno navdihnjen videz. Knjižnim moljem bo všeč novoletna jelka iz kupa knjig. 

 

Ustvari nekaj posebnega: lučke in okraski za novoletno jelko

Ko se odločiš za popolno barvo, velikost in stil, se začne zabava: okraševanje novoletne jelke! To je trenutek, ko drevesce dodaš v svoj prostor in ga povežeš z božičnim dekorjem.

Obstaja veliko ustvarjalnih možnosti, da še bolj polepšaš svoje umetno drevesce. Izberi lučke za novoletno jelko, odloči se za več verig lučk, ki se bodo čarobno podale k tvoji novoletni jelki. Na voljo so v različnih oblikah in barvah svetlobe, zato se prepričaj, da se tvoja izbira ujema z barvo in stilom drevesca.

Kupiš lahko posamezne LED lučke za novoletno jelko ali izbereš že osvetljeno novoletno jelko. Te so energijsko učinkovite ter prihranijo trud pri iskanju pravih lučk. Ne glede na vrsto drevesca, ki ga izbereš, potrebuješ podlogo za novoletno jelko. Tako lahko podstavek novoletne jelke prekriješ z nečim prazničnim. Improviziraj in jo izdelaj iz darilne škatle ali celo odeje iz umetnega krzna. 

Zadnji korak pri okraševanju novoletne jelke je pridobivanje pravih okraskov in bučk za novoletno jelko. Tukaj so možnosti neomejene. Osupljive barve, inovativne božične oblike ali celo personalizirane bučke. Izbira je tvoja, samo poskrbi, da ustvariš uravnotežen božični dekor. Če se odločiš za doma izdelano novoletno jelko, ne pozabi, da je manj več - nekatera doma izdelana drevesca potrebujejo manj okraskov kot tradicionalna. 

 

Čarobnost novoletne jelke: skriva se v podrobnostih

Drevesce je čudovito in ustvarja tisto praznično vzdušje, želimo pa si tudi tistega specifičnega vonja po novoletni jelki. Ko izbereš pravo drevesce, vonj bora ustvari posebno in prijetno vzdušje v dnevni sobi. Ker pravo drevesce ni vedno možnost, izberi realistično umetno novoletno jelko ali izdelaj svoje drevesce. Za tisti poseben vonj po novoletni jelki ne pozabi na okraske, sveče in dišave za dom z vonjem po božiču.

Pri materialih za novoletno jelko sta najpogostejša PVC in PE. PVC novoletne jelke so priljubljena izbira, saj so tudi cenovno ugodne. Imajo košate veje in so videti bogato, zato ti ni treba skrbeti za odpadanje iglic.

Novoletne jelke iz PE imajo 3D iglice, ki izgledajo prav tako prave kot naravne. PE drevesca so na voljo po višjih cenah ter poustvarjajo obliko pravega drevesa. V njih lahko uživaš še leta.

interior with Christmas Tree