Vodič za nakupovanje: nasveti za nakup počivalnika

Na prvi pogled je počivalnik udoben dodatek za tvojo dnevno sobo, spalnico ali domačo pisarno. Ko se bolj osredotočimo na to, kaj predstavlja počivalnik, vidimo, da je še veliko več. Okrog leta 1600 je v Franciji postal pravi modni kos pohištva, današnji počivalniki pa so še vedno znak elegance in razkošja.

Počivalniki so se s časom razvili in prilagodili tudi za uporabo na prostem. Eleganten počivalnik je našel pot v naše domove in mnogi se sprašujejo, kako izbrati pravi počivalnik. V tem vodiču za nakupovanje bomo obdelali vse, kar je pomembno pri nakupu pravega počivalnika.

 

Različne vrste počivalnikov – poišči svojega

Ker ima počivalnik tako izjemno zgodovino, se je s časom razvijal in spremenil. Ampak, zakaj je počivalnik tako priljubljen? Ponuja udobje kavča, vendar v manjši različici, ki je bolj primerna za različne postavitve. Različni stili počivalnikov omogočajo kombiniranje z dekorjem v različnih stilih, od klasičnega do sodobnega. Najbolj priljubljeni so:

Počivalnik brez naslonjal za roke – počivalnik brez naslonjal za roke ima na eni strani naslonjalo za hrbet. Preprostost njegovega dizajna omogoča različne načine postavitve. Prilega se skoraj povsod, če želiš prihraniti prostor, pa ga postavi ob steno. Naslonjalo je lahko nastavljivo, kar zagotavlja izjemno udobje med branjem knjig ali gledanjem filmov.

Počivalnik z enim naslonjalom za roke – ali viktorijanski počivalnik, ki bo postal prava zvezda prostora. Ima eno naslonjalo za roke, ki se razteza od naslonjala za hrbet vse do počivalnika. Postavi ga ob steno ter tako prihrani prostor in poskrbi za njegovo obogatitev.

Počivalnik z dvema naslonjaloma za roke – izdelan je za ležanje, zato je popoln za tvojo dnevno sobo. Njegova oblika omogoča sproščeno preživljanje časa pred televizijo, pa tudi udobno popoldansko dremanje.

Počivalnik z dvojnim robom – ima dva dvignjena konca. Čeprav ni najboljša izbira za udobno ležanje, bo prava zvezda vsakega prostora.

Poskrbi za prileganje počivalnika v prostor

Zdaj, ko veš kakšni počivalniki so na voljo, se osredotoči na to, kako se bo počivalnik prilegal v tvoj dom. Dodajanje počivalnika v notranje prostore ni težko, saj se lepo prilega v različne notranje prostore.

Čeprav je to že sam po sebi odličen kos pohištva, se dobro obnese v večini prostorov. Če te zanima, v katero smer naj bo obrnjen počivalnik, premisli o tem, kako je oblikovan prostor. Počivalnik postavi na mirno mesto ter okrog njega ustvari intimen kotiček. Odvisno od vrste počivalnika se lahko le ta odlično poda ob steno, pred okno ali poleg klubske mizice.

Pri počivalniku brez naslonjal za roke je lahko razumeti, kako postaviti počivalnik. Ustvari prijeten prostor za počivanje in ga kombiniraj s kavčem. Če ne veš, ali izbrati levi ali desni kavč, pomisli na to, v katerem kotu bo tvoj kavč. Obrni ga proti vhodu, televiziji ali kaminu ter tako ustvari privlačen in zračen prostor za uživanje.

Če želiš ustvariti udobno mesto za sproščanje, se odloči, na kateri strani prostora bo počivalnik. Naslonjalo za hrbet ali roke lahko deluje tudi kot ločevalna stena, zato ga raje postavi ob steno ali manj prehoden prostor. Poskrbi, da bo okrog počivalnika dovolj prostora, poleg njega pa postavi talno svetilko ali stransko mizico.

 

Kakšen je moj stil? – prava barva in material

Zdaj si poglejmo več o podrobnostih, ki ustvarjajo razliko pri nakupu počivalnika – material, barva in stil. Glede na ostale notranje prostore lahko izbiraš med številnimi možnostmi.

Če so ti všeč čiste minimalistične linije in industrijski pridih, izberi počivalnik v nevtralnih barvah. Odloči se za takšnega, ki ima preproste noge brez okraskov ali kavč s kovinskim okvirjem. Usnje ali semiš lahko ustvarita izjemen vtis, ne glede na barvo.

Ljubitelji romantičnega francoskega stila bodo zagotovo zelo uživali na domačem počivalniku. Prava izbira so oblazinjeni počivalniki z okrašenimi nogami ali naslonjali za roke, še posebej v svetlih barvah. Odloči se za žamet – nič ni boljšega. Če želiš svoj prostor poživiti na razkošen način, priporočamo živahne barve.

Če ceniš klasiko in brezčasen pridih, si oglej počivalnike v slogu Chesterfield. Ta elegantna različica se dobro obnese v vseh mogočih barvah ter se lepo poda v prostor. Tudi počivalnik iz platna so odlična izbira, še posebej v kombinaciji z okrasnimi detajli, kot so lesene noge.

Pri izbiri materiala počivalnika je vse odvisno od pogostosti uporabe. Pomisli na stil, ki ti je všeč in ne pozabi na vzdržljivost. Svila, žamet, semiš ali usnje so dolgotrajni materiali, ki pa jih je treba dobro vzdrževati, da ohranijo svojo brezčasno lepoto. Mikrovlakna in poliester ponujata izjemno udobje ter sta preprosta za vzdrževanje, še posebej če imaš otroke ali želiš na počivalniku sedeti vsak dan. Spodaj si oglej naše priljubljene izdelke, ki bodo zagotovo v pomoč pri izbiri pravega počivalnika.