Politika zasebnosti in izjava o piškotkih – vidaXL.si

To je politika zasebnosti in izjava o piškotkih vidaXL Europe B.V. in katerih koli partnerjev, ki so del skupine vidaXL (v nadaljnjem besedilu: “vidaXL”). V tej izjavi na kratko razložimo, kako vidaXL (upravljavec podatkov) obravnava osebne podatke.

Bolj podrobna obrazložitev se nahaja v 3. poglavju DOLG OPIS.

 

Vsebina

1. DEFINICIJE. 1

2. KRATEK OPIS. 2

3. DOLG OPIS. 3

3.1  Zbiranje osebnih podatkov pred spletne trgovine. 3

3.2 Zbiranje osebnih podatkov prek ocen in anket o zadovoljstvu strank. 6

3.3  Zbiranje osebnih podatkov prek našega oddelka za pomoč strankam.. 7

3.4  Kakšne so tvoje pravice?. 8

3.5 Obdelovanje podatkov znotraj vidaXL. 8

4. UPORABA PIŠKOTKOV. 9

4.1 Kaj so piškotki?. 9

4.1.1 Funkcionalni piškotki 10

4.1.2 A/B piškotki za testiranje. 10

4.1.3 Piškotki za analizo spletne trgovine. 10

4.1.4 Piškotki affiliate partnerjev. 11

4.1.5 Ponovno usmerjanje piškotkov. 12

4.1.6 Piškotki družbenih medijev. 12

4.1.7 Piškotki za primerjavo cen. 12

4.1.8 Piškotki e-pošte. 13

4.2 Sprejemanje in zavračanje piškotkov. 13

5. SPREMEMBE POLITIKE ZASEBNOSTI 13

6. KAKO SE PRITOŽITI?. 14

1. DEFINICIJE

Tukaj obrazložimo, kaj pomenijo določene besede in imena, ki jih uporabljamo v tej politiki.

Spletna trgovina: spletna trgovina vidaXL.si in vsaka druga vidaXL spletna trgovina, povezava ali aplikacija.

Interakcija: uporaba funkcij v spletni trgovini, na primer: seznam želja, blagajna, prijava na novice, moj račun, dražbe in klepet.

Obiskovalec spletne trgovine: stranka, ki prvič obišče spletno trgovino in nima interakcije s spletno trgovino.

Stranka spletne trgovine: stranka, ki ima interakcijo s spletno trgovino.

Račun: račun, ki ga mora stranka ustvariti prek spletne trgovine, da lahko odda naročilo.

Politika vračil in izjava o piškotkih: vidaXL politika zasebnosti in izjava o piškotkih.

2. KRATEK OPIS

Kako pridobivamo osebne podatke?  

Osebne podatke pridobivamo iz naslednjih virov:

  • Prek naše spletne trgovine vidaXL.si (v nadaljnjem besedilu: spletna trgovina)
  • Prek našega poslovnega spletišča corporate.vidaxl.com (v nadaljnjem besedilu: poslovno spletišče)
  • Prek drugih prodajnih kanalov, kjer prodajamo naše izdelke
  • Prek kontaktov izven spleta, npr. telefonskih pogovorov z našo ekipo za pomoč strankam

Kako uporabljamo osebne podatke?

Osebne podatke uporabljamo za naslednje namene:

  • Da izboljšamo naše spletne strani
  • Da izboljšamo naše trženje
  • Za dostavo naročil
  • Za odgovore na vprašanja

Kako varujemo osebne podatke?

Na naslednje načine zagotavljamo, da so osebni podatki pri nas varni:

  • Računi strank so zaščiteni z geslom
  • Pooblaščeno osebje vidaXL lahko dostopa samo do nujno potrebnih osebnih podatkov
  • Ko moramo deliti osebne podatke s tretjimi osebami, zagotavljamo, da tudi te osebe ščitijo podatke

Kako lahko uveljavljaš svoje pravice?

Glede na splošno uredbo o varstvu podatkov, kot je pravica do dostopa (ogled podatkov, ki jih hrani vidaXL) in pravica do pozabe (pravica do izbrisa podatkov).

vidaXL upošteva takšne zahteve, razen v situacijah, ko to ni mogoče zaradi konflikta pravic ali pravnih obveznosti (npr. pravica dostopa druge osebe ali hranjenje določenih podatkov za davčno administracijo).

Svojo zahtevo lahko oddaš tako, da stopiš v stik s podporo za stranke prek e-mail naslova, ki si nam ga posredoval/-a.

3. DOLG OPIS

3.1 Zbiranje osebnih podatkov pred spletne trgovine

V naši spletni trgovini uporabljamo piškotke in druge sledilne tehnologije.

V tem delu bomo podrobno obrazložili, katere vrste podatkov zbiramo, kje, kako in kaj uporabljamo za to ter kakšna je pravna podlaga za uporabo teh podatkov. Tvoje osebne podatke bomo uporabili samo, kjer je to dovoljeno po veljavni zakonodaji. V skladu z zakonodajo EU (GDPR 2016/679) obstaja 6 razlogov, ki opravičujejo uporabo osebnih podatkov. Glede na informacije, ki jih zbiramo, veljajo naslednji razlogi:

  • Izpolnitev pogodbe: ko je treba podatke vnesti ali uporabiti za pogodbo s tabo;
  • Pravna obveznost: ko moramo tvoje podatke uporabiti, da izpolnimo naše zakonske obveznosti;
  • Upravičen interes: ko tvoje podatke uporabljamo za doseganje upravičenega interesa in naši interesi za uporabo pretehtajo kakršne koli predsodke glede tvoje pravice do varstva podatkov;
  • Pravni zahtevki: ko so tvoje informacije potrebne, da se branimo, te kazensko preganjamo ali vložimo pritožbo proti tebi, mi ali tretja oseba;
  • Soglasje: ko se strinjaš z našo uporabo svojih osebnih podatkov (predložili ti bomo obrazec s soglasjem v zvezi s takšno uporabo, svoje soglasje lahko kadarkoli prekličeš);
  • Javni interes: ne velja.

Od obiskovalcev spletne trgovine lahko zbiramo naslednje podatke, glede na njihove nastavitve piškotkov:

Vrsta

Namen

Pravna podlaga

Država

Ogledani izdelki

IP naslov

Kako si vstopil/-a v našo spletno trgovino

Kje si zapustil/-a našo spletno trgovino

S kakšno napravo obiskuješ našo spletno trgovino

Za boljše razumevanje obiskovalcev spletne strani

Za nalaganje pravilne spletne trgovine

Za prikaz relevantnih oglasov

Upravičen interes

Soglasje

Od strank spletne trgovine, zbiramo naslednje podatke:

Od strank spletne trgovine zbiramo enake podatke, kot pri obiskovalcih spletne trgovine in podatke, ki jih stranka deli z nami, na primer:

Vrsta

Namen

Pravna podlaga

Želje v seznamu želja

Naročeni izdelki

Kontaktni podatki

Zagotavljanje ustreznih priporočil izdelkov

Upravičen interes

Izpolnitev pogodbe

Soglasje

Prek računa stranke, zbiramo naslednje podatke:

Vrsta

Namen

Pravna podlaga

Ime in priimek

E-mail naslov

Geslo

Za ustvarjanje in upravljanje tvojega računa

Za preprečitev prevare, zlorabe in / ali nepravilne uporabe tvojega računa

Za prikaz naročenih izdelkov v tvojem računu

Za optimizacijo vlog in sledenje zgodovini stikov glede naročil v spletni trgovini in izdelkov, ki jih ponujajo tretje osebe

Upravičen interes

Soglasje

Izpolnitev pogodbe

Podatki so shranjeni vsaj toliko časa, dokler imaš račun pri vidaXL.

Ko oddaš naročilo, zbiramo naslednje podatke:

Vrsta

Namen

Pravna podlaga

Ime

E-mail naslov

Naslov za dostavo

Telefonska številka

Ime podjetja (če obstaja)

Davčna številka (če obstaja)

Številka gospodarske zbornice (če obstaja)

Da te lahko obvestimo o stanju tvojih naročil

Za zaključek naročila / pogodbe, med drugim za dostavo in poprodajne obveznosti

Za pošiljanje računa

Za izboljšanje naše storitve

Za obravnavo vprašanj in pritožb

Za personalizacijo tržnih aktivnosti

Za oddajo naročil v imenu podjetja

Upravičen interes

Izpolnitev pogodbe

Soglasje

Zakonska obveznost

Ime podjetja (če obstaja)

Ime

Naslov za račun

Telefonska številka

Način plačila

Za prikaz na računu

Da lahko stopimo v stik s tabo glede zaključka naročila, računa ali dostave

Da lahko prejmemo plačilo in optimiziramo postopek plačila

Da preprečimo prevare in hekerske napade

Izbrani način plačila in tvoj IP sta posredovana izbranemu partnerju za plačila, ki po tem poskrbi za izvedbo plačila

Upravičen interes

Izpolnitev pogodbe

Soglasje

Zakonska obveznost

Ko plačaš svoje naročilo, zbiramo naslednje podatke, ki jih delimo z našimi plačilnimi partnerji

Seznam plačilnih partnerjev, ki so na voljo na vidaXL.si:

  • Paypal
  • Visa
  • MasterCard
  • Bančno nakazilo

Vrsta

Namen

Pravna podlaga

E-mail naslov

Ime podjetja (če obstaja)

Ime

Naslov za račun

Naslov za dostavo

Telefonska številka

Vrednost naročila

IP naslov

Številka naročila

Naprava

Način plačila

Deljenje z izbranim plačilnim partnerjem;

Za pošiljanje obvestil o plačilu prek e-maila;

Za ocenjevanje tveganja prevare;

Za posredovanje številke naročila prek e-maila v primeru plačila ali preklica naročila;

Za posredovanje zneska naročila in načina plačila, da se lahko plačilo verificira prek izbranega načina plačila;

Za izboljšanje naših storitev v primeru vprašanj o plačilu, preklicu in vračilih;

Za zmanjšanje napak med plačilnim postopkom, za zagotavljanje bolj prijetne izkušnje naročanja.

Upravičen interes

Izpolnitev pogodbe

Soglasje

Zakonska obveznost

Ko sodeluješ na dražbi, moraš poleg potrebnih podatkov za ustvarjanje računa navesti tudi tako imenovan “vzdevek ponudnika”. Druge stranke lahko vidijo tvoj vzdevek za sodelovanje na dražbah.

Ta vzdevek bo uporabljen v kombinaciji s tvojim računom – in podatki o naročilu za naslednje namene:

  • Upravljanje in organiziranje dražb
  • Boj proti prevari, zlorabi in / ali nepredvideni uporabi.

Ko ustvariš svoj lasten seznam želja v naši spletni trgovini in dodaš izdelke na svoj seznam želja, ko nisi prijavljen/-a, bodo ostali na seznamu 30 dni.

Med drugim lahko zbiramo naslednje informacije, ne glede na to, ali si vpisan/-a ali izpisan/-a iz svojega računa, glede na tvoje nastavitve piškotkov:

  • IP naslov
  • Iskanja v spletni trgovini

Če dodaš izdelke na svoj seznam želja, ko si prijavljen/-a, jih lahko vedno najdeš na seznamu želja v svojem računu.

Te podatke zbiramo za tržne namene, da si lahko vidaXL zapomni tvoj seznam želja, ko se vrneš v spletno trgovino.

3.2 Zbiranje osebnih podatkov prek ocen in anket o zadovoljstvu strank

Izdelke lahko oceniš v spletni trgovini preko razdelka Moj račun. Oceniš lahko samo izdelek, ki si ga kupil/-a.

Ko pustiš oceno se zbirajo naslednji podatki, da lahko naročilo in pravo oceno povežemo s pravilnim e-mail naslovom.

Vrsta

Namen

Pravna podlaga

Ime

E-mail naslov

Izdelek

Številka naročila

Za dodajanje ocen izdelkov v spletno trgovino

Za kontaktiranje stranke v primeru morebitnih pritožb

Upravičen interes

Soglasje

Prek spletne trgovine lahko oceniš spletno trgovino in (storitev) vidaXL. Tudi tukaj moraš najprej opraviti naročilo, da lahko oddaš oceno. Za ocenjevanje storitve vidaXL se zbirajo naslednji podatki:

Vrsta

Namen

Pravna podlaga

Ime

Prebivališče

Stik s strankami

Obravnavanje pritožb

Upravičen interes

Soglasje

Prek spletne trgovine lahko pustiš oceno s klikom na “Napiši oceno” ali podobno povezavo. Po tem boš preusmerjen/-a na drugo spletno stran, eno izmed strani vidaXL pogodbenih partnerjev, ki se specializira za ocene strank. Prek te spletne strani lahko oddaš oceno po tem, ko se strinjaš s pogoji in določili tretje stranke. Ta tretja stranka je odgovorna za obdelavo tvojih osebnih podatkov. V tem primeru:

Lahko oceniš vidaXL prek strani za primerjavo, ki prikazujejo vidaXL izdelke in cene. Za oddajo ocene zbiramo naslednje podatke:

Vrsta

Namen

Pravna podlaga

E-mail naslov

Ime

Stik s strankami

Obravnavanje pritožb

Upravičen interes

Soglasje

Za več informacij o zbranih podatkih se lahko obrneš na politiko zasebnosti ustreznega drugega kanala.

Ko oddaš naročilo na vidaXL ali po tvojem kontaktu z vidaXL te lahko prosimo, da sodeluješ v raziskavi o zadovoljstvu strank. To raziskavo izvaja zunanji sodelavec. Če sodeluješ v takšni raziskavi o zadovoljstvu strank, bodo obdelani naslednji (osebni) podatki:

Vrsta

Namen

Pravna podlaga

Kontaktne informacije

E-mail naslov in / ali telefonska številka

Izkušnje z (oddelki) vidaXL in / ali povezanimi podjetji

Informacije o oddanem ali dostavljenem naročilu

IP-naslov

Raziskava zadovoljstva strank s storitvami (oddelkov) vidaXL in / ali povezanih podjetij

Izboljšava storitve in postopkov

Obravnavanje vprašanj in / ali pritožb

Preverjanje zlorab (npr. več ocen / izkušenj iste osebe)

Upravičen interes

Soglasje

3.3 Zbiranje osebnih podatkov prek našega oddelka za pomoč strankam

Stik z ekipo za pomoč strankam

Če imaš vprašanja ali pritožbo o izdelku, ki si ga kupil/-a pri nas prek spletne trgovine ali o storitvi vidaXL, nas lahko pokličeš, nam pišeš prek e-pošte ali govoriš z nami prek spletnega klepeta. Kontaktne informacije lahko najdeš v spletni trgovini. Če uporabiš spletni obrazec, te bomo prosili (vsaj) za naslednje (osebne) podatke:

Vrsta

Namen

Pravna podlaga

Ime in priimek

E-mail naslov

Telefonska številka

Številka naročila (opcijsko / če je na voljo)

Opis narave pritožbe

Funkcija klepeta:

samo ime in priimek, e-mail naslov in zadeva klepeta

Obravnavanje pritožb

Zagotavljanje informacij

Upravičen interes

Soglasje

Izpolnitev pogodbe

Zakonska obveznost

Snemanje interakcij

Interakcije z našo ekipo za pomoč strankam lahko snemamo za namene usposabljanja, ocenjevanja ali zagotavljanja kakovosti. Če se telefonski pogovor snema, boš o tem obveščen/-a v trenutku, ko prek telefona stopiš v stik z našo ekipo za pomoč strankam. Posneti (osebni) podatki bodo uporabljeni samo za prej omenjene namene.

Posneti telefonski pogovori se shranjujejo in varujejo na takšen način, da niso dostopni nepooblaščenim osebam ter niso nikoli hranjeni dlje, kot je potrebno za določeni namen.

Storitve zunanjih izvajalcev

vidaXL uporablja zunanje izvajalce za izvajanje dela storitev s strankami.

Novice

Prijaviš se lahko na različne novice, ki so lahko splošne ali osebne. Osebne novice pošiljamo glede na tvoje osebne podatke in zgodovino naročil, da ti lahko pošljemo bolj ustrezne novice. Če želiš prejemati brezplačne digitalne novice, ki jih pošiljajo vidaXL in partnerji, med drugim prosimo za naslednje (osebne) podatke.

  • Naziv
  • Ime in priimek
  • E-mail naslov

Naročnino na naše novice lahko kadarkoli prekličeš tako, da se prijaviš v svoj račun in prekličeš naročnino. Poleg tega lahko vedno uporabiš tudi povezavo za odjavo od novic v samem sporočilu z novicami.

3.4 Kakšne so tvoje pravice?  

Glede na zakonodajo o varstvu podatkov, imaš naslednje pravice:

  • Tvoja pravica do dostopa – Imaš pravico, da naš prosiš za kopijo tvojih osebnih podatkov.
  • Tvoja pravica do popravka – Imaš pravico do popravka osebnih podatkov, za katere meniš, da so netočni. Prav tako imaš pravico zahtevati, da dopolnimo podatke, za katere meniš, da so netočni.
  • Tvoja pravica do brisanja – V določenih okoliščinah imaš pravico zahtevati, da zbrišemo tvoje osebne podatke.
  • Tvoja pravica do omejitve obdelave – V določenih okoliščinah imaš pravico zahtevati, da omejimo obdelavo tvojih osebnih podatkov.
  • Tvoja pravica do nestrinjanja z obdelavo (samo, ko temelji na soglasju) – Imaš pravico, da se ne strinjaš z vidaXL obdelavo podatkov pod določenimi pogoji. 
  • Tvoja pravica do prenosa podatkov – V določenih okoliščinah imaš pravico, da od naš zahtevaš prenos osebnih podatkov drugi organizaciji ali tebi.

Za uveljavljanje svojih pravic ni potrebno plačevati stroškov. Če ustvariš zahtevek, imamo en mesec časa, da ti odgovorimo.

Prosimo, stopi v stik z nami prek webservice@vidaxl.si ali nam piši na naslov Mary Kingsleystraat 1, 5928SK, Venlo, Netherlands, če želiš ustvariti zahtevek.

3.5 Obdelovanje podatkov znotraj vidaXL

vidaXL skupina ima več pisarn po svetu. Te pisarne tesno sodelujejo. Zaposleni v naših pisarnah imajo dostop do osebnih podatkov samo, če je to potrebno za opravljanje njihovega dela.

vidaXL izvaja ukrepe za zadostno zaščito tvojih osebnih podatkov. Za doseganje tega uporabljamo sredstva, ki ustrezajo našim aktivnostim, naravi in velikosti našega podjetja ter vrsti podatkov, ki jih obdelujemo. To izvajamo za preprečevanje nepooblaščenega dostopa, spreminjanja, razkritja ali izgube osebnih podatkov.

Pričakujemo, da tudi ti sodeluješ pri varnem hranjenju tvojih osebnih podatkov tako, da nobenemu ne zaupaš svojih podatkov za prijavo (e-mail naslov in geslo). Svojih podatkov za prijavo nikoli ne deli z drugimi osebami ter z njimi skrbno ravnaj.

vidaXL ne shranjuje tvojih podatkov dlje, kot je to potrebno za namen shranjevanja tvojih podatkov, razen, če morajo biti podatki shranjeni dlje zaradi pravnih obveznosti (kot je obveznost hrambe). Kako dolgo so lahko shranjeni določeni podatki, je odvisno od narave podatkov in namena, za katerega se obdelujejo. Obdobje shranjevanja se lahko tako razlikuje glede na namen.

Zaradi globalne prisotnosti vidaXL se lahko zgodi, da se tvoji podatki obdelujejo izven Evropskega gospodarskega območja (EEA). vidaXL zagotavlja, da so tvoji podatki dobro zaščiteni v celotni skupini.

vidaXL lahko tvoje osebne podatke posreduje drugim osebam zaradi naslednjih razlogov:

  • Imamo tvoje soglasje za to; ali
  • Potrebno je izvesti pogodbo z nami; ali
  • Ker vidaXL sodeluje z drugimi partnerji na področju izboljšanja naših izdelkov in storitev; ali
  • Kakršna koli zakonska obveznost; ali
  • Za preprečevanje ali boj proti prevaram ali potencialnim / morebitnim prevaram; ali
  • Če je to potrebno za poslovni menedžment vidaXL.

Sodelujemo z nekaterimi zunanjimi podjetji, ki se nahajajo izven EU. Na primer, sodelujemo s partnerji, kot sta Google in Facebook. To pomeni, da so lahko podatki shranjeni na strežnikih izven Evrope. Tukaj veljajo različne zakonodaje o varstvu osebnih podatkov. Naši sodelavci, ki jim lahko pošljemo tvoje podatke, so zaščiteni s primernimi ukrepi in obveznostmi, ki so zavezujoče za ta podjetja in naročena s strani vidaXL.

Ta politika zasebnosti in izjava o piškotkih ne velja za druge spletne trgovine, ki so povezane z našo spletno trgovino. Poleg tega politika zasebnosti in izjava o piškotkih ne veljata za podatke, ki jih zbirajo podjetja, kot je Google. Svoje preference lahko spremeniš v svojem Google računu. Za to preberi njihovo politiko zasebnosti.

vidaXL v nobenem primeru ne odgovarja za način, na katerega tretje osebe in podjetja obravnavajo tvoje (osebne) podatke. vidaXL vedno priporoča, da si prebereš politiko zasebnosti in izjavo o piškotkih ustreznih spletnih trgovin in podjetij.

4. UPORABA PIŠKOTKOV

4.1 Kaj so piškotki?

Kot v številnih spletnih trgovinah, vidaXL uporablja piškotke in datoteke, ki so podobne piškotkom in tehnologije, kot so “web beacons” (v nadaljevanju besedila: piškotki).

Piškotek je majhna besedilna datoteka, ki se pošlje s stranjo spletne trgovine prek tvojega brskalnika ter se nato shrani na trdi disk tvojega računalnika, telefona ali tablice.

Piškotki se na primer uporabljajo za shranjevanje gesel in osebnih nastavitev, da jih ni treba ponovno vnašati ob naslednjem obisku spletne trgovine.

Spodaj bo obrazloženo, kako spletna trgovina uporablja piškotke, od kje prihajajo piškotki in zakaj se uporabljajo. Za optimizacijo naših lastnih oglasov in oglasov tretjih oseb se med drugim zbirajo naslednji podatki:

  • Nakupljeni izdelki
  • Ogledani izdelki
  • Vrednost naročila
  • Kako je stranka prišla v spletno trgovino

V poglavju 4.2 bomo opisali, kako je mogoče zavrniti in odstraniti piškotke.

4.1.1 Funkcionalni piškotki

vidaXL uporablja piškotke, kot npr. Google Analytics, da si zapomni tvoje izbrane nastavitve in podatke, ki jih vneseš med tvojim obiskom naše spletne trgovine. Ti piškotki omogočajo lažje brskanje po naši spletni trgovini, saj določenih podatkov ni treba vsakič znova vnašati.

Poleg tega lahko vidaXL uporablja piškotke, ki so potrebni za delovanje spletne trgovine, ko obiščeš spletno trgovino s svojega mobilnega telefona ali tablice.

4.1.2 A/B piškotki za testiranje

vidaXL neprestano preizkuša svojo spletno trgovino, da lahko zagotovi najboljšo uporabniško izkušnjo. Zaradi tega vidaXL uporablja t. i. A/B piškotke za testiranje drugih partnerjev. Z A/B testi obstajata dve različici spletne trgovine ali deli spletne trgovine, ki so prikazani obiskovalcem, da se določi, katera različica se bolje obnese. Glede na to, ta piškotek določa, katero različico spletne trgovine vidiš.

4.1.3 Piškotki za analizo spletne trgovine

V spletni trgovini se piškotki uporabljajo za beleženje strani, ki jih obiščeš. Te informacije, med drugimi, zbirajo spletna analitična orodja Google Analytics, Pingdom, Hotjar, Google Tag Manager, TVSquared, ContentSquare, Zoovu, Zendesk, Speedcure in Clarity.

Ta spletna analitična orodja uporabljajo piškotke za analiziranje tega, kako obiskovalci uporabljajo spletno trgovino. Piškotki se uporabljajo za shranjevanje informacij obiskovalcev, kot je na primer čas obiska spletne trgovine ter podatki o tem, ali je obiskovalec spletno trgovino obiskal že prej ter preko katere spletne trgovine je obiskovalec končal na naši spletni strani.

Za optimizacijo uporabniške izkušnje in izkušenj strank v naši spletni trgovini, vidaXL uporablja spletno analitično orodje Hotjar. Hotjar lahko zabeleži število klikov z miško, premike miške in pomikanje po strani. Hotjar zbira tudi informacije o obiskanih spletnih straneh in izvedenih dejavnostih ter podatke o državi, v kateri se nahajaš ter podatke o napravi in brskalniku, ki ju uporabljaš. Hotjar ne zbira nobenih osebnih identifikacijskih podatkov, ki jih ne vneseš prostovoljno v spletno trgovino. Hotjar prav tako ne sledi aktivnosti v spletnih trgovinah, ki ne uporabljajo njihovih storitev. Politika zasebnosti Hotjar vsebuje podroben opis tega, kako se uporablja Hotjar: https://www.hotjar.com/privacy. Če želiš, lahko zavrneš zbiranje tvojih podatkov s strani Hotjar: ko obiščeš našo spletno trgovino, pojdi na stran ‘Zavrni’ v Hotjar spletni trgovini ter klikni na ‘Onemogoči Hotjar’.

Zbrani podatki o tvoji uporabi spletne trgovine so v večini primerov poslani strežnikom ustreznih spletnih analitičnih orodij. Spletna analitična orodja te informacije uporabljajo za ocenjevanje tega, kako uporabljaš spletno trgovino, za ustvarjanje poročil o aktivnosti na spletni strani in za ponujanje drugih storitev, ki se nanašajo na uporabo spletne trgovine in interneta. vidaXL zbrane podatke iz poročil uporablja za nadaljnjo optimizacijo spletne trgovine.

Pingdom je orodje za spremljanje učinkovitosti spletnih strani. Pomaga identificirati napake in druge težave z delovanjem. Pingdom ne zbira nobenih osebnih identifikacijskih podatkov. Zbira anonimne podatke o času nalaganja spletne strani in nalaganju naročil.

Google Analytics je orodje za analizo vedenja na spletnem mestu. Ne zbira osebnih identifikacijskih podatkov. IP naslovi so zamaskirani, preden se shranijo v Google. Google Analytics zbira in obdeluje vedenje pri spletnem brskanju ter nam tako omogoča identifikacijo ozkih grl na naši spletni strani in odpravljanje morebitnih težav, na katere lahko naletijo naše stranke. Na splošno nam to pomaga dobiti sliko o tem, kakšna je interakcija naših strank z našo spletno stranjo, te informacije pa lahko uporabimo za izboljšanje naše platforme.

Google Tag Manager je orodje, ki upravlja našo umestitev piškotkov. Omogoča nam hitro spreminjanje načina, na katerega se informacije pošiljajo in prejemajo (prek tega orodja gradimo naše povezave in lahko blokiramo nepomembne piškotke).

TVSquared je orodje, ki ga uporabljamo za merjenje našega prizadevanja za blagovno znamko izven spleta. Zbira omejen nabor podatkov o vedenju pri brskanju ter to kombinira z našimi podatki o blagovni znamki izven spleta, da lahko izmerimo uspešnost in učinkovitost naših prizadevanj za uspeh blagovne znamke.

Clarity je orodje, podobno kot Hotjar. Ima enake načine uporabe, kot Hotjar (omenjeno zgoraj) ter je specializirano za vedenje uporabnikov na globlji ravni. Meri klike na različne elemente na naših straneh in zbira posnetke uporabniških sej (naključno zbrano in anonimno). To nam omogoča še boljše obvladovanje morebitnih težav na naši spletni strani. Uporaba tega orodja nam omogoča, da odkrijemo pomanjkljivosti in potencialna področja, ki potrebujejo izboljšavo, ter te izboljšave naknadno preizkusimo.

vidaXL se nanaša na politiko zasebnosti ustreznih spletnih analitičnih orodij, v katerih je opisano, kako obravnavajo tvoje (osebne) podatke, ko se uporabljajo njihovi izdelki in storitve, med drugim tudi spletna analitična orodja.

4.1.4 Piškotki affiliate partnerjev

Na spletni strani se piškotki affiliate partnerjev uporabljajo za merjenje učinkovitosti oglasov, ki so v imenu vidaXL postavljeni na drugih spletnih straneh. Na ta način lahko vidaXL nagradi svoje partnerje za njihovo spletno oglaševanje vidaXL. Prek teh piškotkov lahko preverimo, preko katerega partnerja stranka doseže našo spletno trgovino, ali so oglasi učinkoviti ter, ali so dejansko vodili do prodaje v naši spletni trgovini. Vse  to naredijo brez izmenjave osebnih podatkov.

Trenutno v Sloveniji ne uporabljamo nobenih pridruženih piškotkov.

4.1.5 Ponovno usmerjanje piškotkov

Spletna trgovina uporablja piškotke za ponovno usmerjanje, da prikazuje ustrezne oglase obiskovalcem spletne trgovine, ki so jo že kdaj obiskali. S temi piškotki se lahko zgradi profil tvojega brskanja, da lahko oglasi prikazujejo tisto, kar te zanima. Oglasi so prikazani na spletnih trgovinah naših partnerjev in na družbenih medijih. Piškotki v tej kategoriji so Google Ads, Bing Ads, Criteo in IntelliAd.

4.1.5.1 Criteo

Med drugim se uporabljajo tudi Criteo piškotki za ponovno usmerjanje. Za več informacij o podatkih, ki jih zbira Criteo, si oglej politiko zasebnosti Criteo.

4.1.5.2  Ponovno trženje prek Google Ads in Analytics

vidaXL uporablja storitve za ponovno trženje prek Google Ads in Analytics za prikazovanje oglasov v drugih spletnih trgovinah (vključno z Google) prejšnjim obiskovalcem vidaXL. To pomeni, da na primer, prikazujemo oglase obiskovalcu, ki ni dokončal naročila ali je pravkar zaključil svoje naročilo. Oglasi znotraj omrežja Google Display Network so lahko besedilni ali prikazni.

Vsi zbrani podatki se uporabljajo v skladu s politiko zasebnosti in izjavo o piškotkih vidaXL ter politiko zasebnosti Googla. Svoje preference za prikazovanje oglasov lahko nastaviš prek strani Google Ad Preference.

4.1.5.3  Preusmerjanje piškotkov drugih spletnih trgovin

V drugih spletnih trgovinah (na primer na spletnih tržiščih) se lahko prav tako zgodi ponovno tržežnje. vidaXL piškotki se nato uporabijo za prikaz ustreznih oglasov prejšnjim obiskovalcem teh drugih spletnih trgovin.

4.1.5.4  Facebook, Instagram in Pinterest oglaševanje in analitika

vidaXL uporablja Pinterest Ads in Facebook Ads storitve za ponovno trženje za prikazovanje oglasov na tretjih platformah (vključno s Pinterest, Facebook in Instagram) prejšnjim obiskovalcem vidaXL. To lahko pomeni, da na primer prikazujemo oglase obiskovalcu, ki ni dokončal svojega naročila ali je pravkar dokončal svoje naročilo. Informacije iz piškotkov, nastavljenih v domenah spletnih strani, delimo s Pinterestom, Facebookom in Instagramom, ne glede na to, ali imaš račun na Facebooku ter ali si prijavljen/-a. Njihov namen je prilagoditi vsebino (vključno z oglasi), meriti oglase, izdelati analitiko in zagotoviti varnejšo izkušnjo, kot je določeno v tem pravilniku o Facebook piškotkih. Vsi zbrani podatki (e-naslov, spol, lokacija, ime in priimek, telefonska številka, datum rojstva, IP) se uporabljajo v skladu s pravilnikom o zasebnosti in izjavo o piškotkih vidaXL in Facebookovo politiko zasebnosti. Nastavitve oglasov lahko prilagodiš prek nastavitev Facebook oglasov ali Instagram oglasov .

4.1.6 Piškotki družbenih medijev

V spletni trgovini, lahko (na primer) uporabljaš gumbe družbenih medijev, kot so Facebook, YouTube, Twitter, Pinterest in Google+.

Takoj, ko obiščeš stran v spletni trgovini, ki ima gumbe družbenih medijev, se tvoj brskalnik poveže z ustreznim ponudnikom družbenih medijev. Prek tega ponudnik pridobi informacije o straneh v spletni trgovini, ki si jih obiskal/-a prek svojega IP naslova.

Če si med tvojim obiskom spletne trgovine vpisan/-a v Facebook, YouTube, Twitter, Pinterest ali Google+, se lahko tvoj obisk poveže s tvojim računom. Če uporabiš te gumbe, na primer s klikom na Facebook-ov simbol ‘Like’, se ustrezni podatki pošljejo in shranijo pri ustreznemu ponudniku prek tvojega brskalnika.

Namen in doseg zbiranja podatkov prek gumbov družbenih medijev, pa tudi nadaljnja obdelava, nadaljnja uporaba in obdobje shranjevanja, sta izrecno določena s strani ponudnika gumbov. Več o tem si lahko prebereš v politiki zasebnosti ustreznih ponudnikov.

4.1.7 Piškotki za primerjavo cen

Spletna trgovina uporablja različne načine oglaševanja. Poleg affiliate partnerjev so med našimi strankami priljubljene tudi strani za primerjavo cen. Te spletne strani zbirajo sezname izdelkov z različnih spletnih strani ter jih prikazujejo na takšen način, da lahko stranka enostavno primerja trgovine, cene in storitve.

Da lahko določimo učinkovitost teh spletnih strani za primerjavo cen, pošljemo potrdilo o nakupu (če je izvedeno prek njihovega kanala) in omejene podatke o nakupu (število izdelkov, skupni znesek transakcije) tem partnerjem. To nam omogoča nadzor nad njihovo učinkovitostjo in prilagajanje glede na zbrane podatke. Ne zbirajo osebnih identifikacijskih podatkov.

V Sloveniji trenutno sodelujemo z naslednjimi partnerji za primerjavo cen:

4.1.8 Piškotki e-pošte

Na vidaXL.si se e-poštni piškotki uporabljajo za merjenje učinkovitosti komercialnih e-poštnih sporočil, ki jih pošilja vidaXL. Na ta način lahko merimo učinkovitost in uspešnost naših e-poštnih kampanj in glasil. Vse to se zgodi brez zbiranja osebnih podatkov.

Trenutno sodelujemo s partnerjem za e-poštne piškotke z imenom Clang.

4.2 Sprejemanje in zavračanje piškotkov

Ko vstopiš na vidaXL.si, se na dnu naše spletne trgovine pojavi pasica s piškotki. Lahko sprejmeš vse piškotke (nujne piškotke, analitične piškotke in tržne piškotke) ali izbereš osebne nastavitve.

Če izbereš osebne nastavitve, se lahko odločiš, ali sprejemaš analitične in tržne piškotke. Če klikneš na “shrani nastavitve” brez sprejema analitičnih ali tržnih piškotkov, bodo uporabljeni samo nujni piškotki.

Nujnih piškotkov ni mogoče zavrniti, saj so nujno potrebni za zagotavljanje spletne strani in njene uporabnosti (na primer: omogočajo nam shranjevanje stvari v tvoji košarici ali izbranega jezika).

Piškotke lahko sprejmeš ali zavrneš tudi prek nastavitev v svojem brskalniku. Vsak brskalnik je drugačen, zato te vidaXL napotuje na informativno stran tvojega brskalnika ali uporabniški priročnik telefona, da nastaviš preference piškotkov.

Če piškotke popolnoma izklopiš, morda ne bo mogoče uporabljati vseh funkcij v naši spletni trgovini. Če uporabljaš različne računalnike na različnih lokacijah, se moraš prepričati, da so nastavitve piškotkov v vsakem brskalniku po tvojem okusu.

Piškotke lahko vedno izbrišeš s trdega diska na svojem računalniku, telefonu ali tablici. Oglej si informativno stran svojega brskalnika ali uporabniški priročnik svojega telefona ali tablice ter poglej, kako lahko to narediš. Prosimo, upoštevaj: ko popolnoma onemogočiš naše piškotke, je mogoče, da ne bo mogoče uporabljati vseh funkcij v naši spletni trgovini.

5. SPREMEMBE POLITIKE ZASEBNOSTI

Vsebina te politike zasebnosti in izjave o piškotkih se lahko spremeni. Najnovejšo različico lahko vedno najdeš v spletni trgovini vidaXL. vidaXL priporoča, da redno preverjaš to politiko zasebnosti in izjavo o piškotkih, vsaj preden svoje osebne podatke posreduješ vidaXL.

6. KAKO SE PRITOŽITI?

Če imaš kakršne koli dvome ali vprašanja o naši uporabi tvojih osebnih podatkov, se lahko obrneš na nas prek webservice@vidaxl.si.

Svojo pritožbo lahko vložiš tudi na Informacijski pooblaščenec ali kateri koli enakovreden evropski nacionalni organ, če se ne strinjaš s tem, kako smo uporabili tvoje podatke.

Informacijski pooblaščenec

Dunajska cesta 22

1000 Ljubljana, Slovenija  

Tel: 01 230 97 30

E-mail: gp.ip@ip-rs.si

Spletna stran: https://www.ip-rs.si/