Kako izbrati popolne jedilne stole

Vsak kotiček tvojega doma je pomemben. Tvoj dom je ogledalo tebe, zato ga moraš oblikovati tako, da je prijeten in udoben.

Jedilnica je še posebej pomembna, prav tako tudi jedilni stoli. To je prostor za uživanje v obrokih z ljubljenimi osebami, za druženje s prijatelji in srkanje kave ob vikendih. Prav zato morajo biti jedilni stoli udobni in stilski. S tem v mislih ti ponujamo nasvete, ki bodo v pomoč pri izbiri pravih stolov za jedilnico.

 

Ne boj se kombiniranja

Najlažji način za ustvarjanje jedilnice je nakup jedilne garniture. Ta rešitev je odgovor na vse težave, predvsem na vprašanje “kako poskrbeti za ujemanje jedilnih stolov in mize?”. Kljub vsemu, to ni edini način. Ni nujno, da se tvoja jedilna miza ujema s stoli. Če želiš, da bo tvoja jedilnica nekaj posebnega, lahko stole kupiš ločeno in se poigraš z različnimi vrstami stolov za svojo jedilno mizo.

Ampak, ali morajo biti vsi jedilni stoli enaki? Edino pravilo, ki mu moraš slediti, je ohranjanje skupnega elementa, ki povezuje prostor. Izbereš lahko zelo udobne jedilne stole z naslonjali za roke ter jih kombiniraš s klopmi, stolčki ali stranskimi stoli. Ni potrebno, da so stoli del garniture. Kombiniranje lesenih stolov ali stolov iz ratana z oblazinjenimi stoli lahko ustvari resnično prijetno jedilnico.

Izberi jedilne stole pravih dimenzij

Pri izbiri stila uporabi svojo kreativnost in ustvari popolno jedilnico zase. Najbolj pomembno je, da imaš pri nakupu jedilnih stolov v mislih udobje. Dimenzije standardnega jedilnega stola temeljijo na velikosti običajne mize. Višina sedeža jedilnega stola je približno 45 cm, standardna višina jedilne mize pa je 76 – 77 cm. Če imaš po meri narejeno mizo ali stole, naj bo med sedežem stola in mizno ploščo 30 cm prostora, da bo dovolj prostora za kolena.

Pomisli tudi na višino naslonjal za roke. Jedilni stoli z naslonjali za roke so oblikovani glede na standardne dimenzije jedilnih stolov, 18 cm, od naslonjala za roke do mizne plošče. Ker so ti stoli večji, je dobro, da se prilegajo pod mizo, da lahko bolje izkoristiš prostor.

Naslednja stvar je širina stola. Standardne dimenzije se razlikujejo med 45 in 50 cm. Če želiš oceniti, koliko stolov lahko postaviš okrog svoje mize, naj bo med stoli vsaj 15 cm prostora. Tako lahko vsi za mizo udobno sedijo, jedilnica pa izgleda prijetna in zračna. Če imaš na voljo manj prostora, lahko težavo rešiš s stolčki ali jedilno klopjo. To je še ena možnost za ustvarjanje neskončnih kombinacij.

 

Vsi imamo radi stole, ki izgledajo lepo

Nadaljujmo z zabavnim delom – nakup popolnih jedilnih stolov glede na videz. Iskanje pravih stolov je lahko naporno, saj je na voljo toliko izbire. Ne skrbi, odločiti se moraš samo o naslednjih stvareh:

  • Material jedilnih stolov
  • Barva stolov, ki se prilega tvojemu dekorju
  • Stil, ki ustreza tvojemu okusu.

Jedilni stoli so izdelani iz različnih materialov. Najbolj priljubljeni so leseni, kovinski ali oblazinjeni. Leseni jedilni stoli so udobni in trpežni, dobro se ujemajo s klasičnim dizajnom, pa tudi modernimi prostori. Najboljše pri njih je, da za mizo prinašajo udobje.

Kovinske stole lahko kombiniraš z različnimi stili – od industrijskega do francosko navdihnjenega romantičnega pridiha. So brezčasni in zelo preprosti za čiščenje, včasih pa so primerni tudi za uporabo na prostem.

Oblazinjeni jedilni stoli so prava definicija udobja. Z ogromno izbiro materialov so primerni za postavitev v vsako jedilnico.

Pri barvah se igraj z različnimi tkaninami in materiali ter ugotovi, kateri vzorec se poda k dekorju, ki ti je všeč. Odloči se za nevtralne barve ter jim dodaj drzne odtenke ali vzorce.

Kot je omenjeno zgoraj, ni treba, da so vsi jedilni stoli enaki. Priporočamo, da se osredotočiš na splošno vzdušje svoje jedilnice ter poskušaš kombinirati različne stole. Za še več navdiha si spodaj oglej naše najljubše jedilne stole.