Ponude 24/7
Besplatna dostava
Plačilo po povzetju
Povečaj svoje prihranke z vidaXL+
Zakaj izbrati vidaXL?
Ponudbe 24/7
Na vidaXL lahko vsak dan najdeš najboljše ponudbe in znižane izdelke!
Brezplačna dostava
Izkoristi brezplačno dostavo za vse izdelke, velike in majhne!
Na vidaXL ni treba čakati na tvoj najljubši izdelek - naroči zdaj in plačaj po povzetju!
Pridobi popuste s točkami vidaXL+
Še danes se prijavi s svojim računom in spremljaj rast svojih točk vidaXL+. Več kot nakupuješ, večje popuste lahko odkleneš!
Orodje za oblikovanje pohištva
Priljubljena iskanja
Tvoja košarica je prazna
Ne glede na to, ali kupuješ nove stvari za kuhinjo, preizkušaš nove okuse ali se pripravljaš na kuhanje, je iskanje prave kuhinjske posode ključnega pomena. Vendar pa je z razvijajočo se tehnologijo kuhinjske posode in številnimi blagovnimi znamkami, ki se pojavljajo vsak dan, izbira ponve in loncev, ki ustrezajo tvoji kuhinji in načinu kuhanja, lahko pravi izziv, tudi za profesionalne kuharje.
To je pomembna naložba, o kateri moraš dobro razmisliti. Za začetek iskanja popolne kuhinjske posode moraš najprej poznati svoje kuharske potrebe. Kako pogosto kuhaš? Ustvarili smo priročen vodnik, ki ti bo pomagal najti popolno kuhinjsko posodo za tvoj dom.
Pri nakupovanju kuhinjske posode običajno najprej pomislimo na material. Izbira materiala za kuhinjsko posodo je ena najpomembnejših odločitev, ki jo bo potrebno sprejeti. Spodaj si oglej materiale, ki jih lahko izbereš za svoje ponve in lonce.
Nerjaveče jeklo je eden izmed najbolj priljubljenih materialov za kuhinjsko posodo, saj je odporno na madeže in korozijo. Nerjaveče jeklo samo po sebi ni dober prevodnik toplote, vendar ga je mogoče kombinirati z drugimi materiali za izboljšanje prevodnosti.
Pomembna značilnost, na katero je vedno treba paziti, je, ali ima posoda zaprto osnovo. Takšen material ni le stroškovno učinkovit, ampak tudi veliko bolje prevaja toploto. Nerjaveče jeklo se lahko kombinira tudi z drugimi materiali, kot sta aluminij in baker, da se izboljša porazdelitev toplote in prevodnost.
Poleg tega nerjaveče jeklo ne potrebuje rednega mazanja, ki ga zahteva druga posoda. To je popolna izbira za vsakogar, ki išče kakovostno kuhinjsko posodo, ki ne zahteva dolgočasnega vzdrževanja.
Nič ne premaga vsestranskosti posode iz litega železa. Uporablja se lahko v pečici, štedilniku ali na odprtem ognju. Ta debela kovina ima trdno kristalno strukturo, ki ji daje izjemno trpežnost. Lito železo tudi bolje ohranja toploto v primerjavi z drugimi materiali. Ta material bo držal in vzdrževal hrano, naj gre za počasno kuhanje ali hitro pečenje.
Glavna slabost litega železa je, da se na dolgi rok začne luščiti in rjaveti. Kljub temu drgnjenje z oljem, ki mu sledi nekaj toplote, ustvari plast zaščite, ki ohranja posodo v dobrem stanju. Če je za to dobro poskrbljeno, lahko litoželezna posoda omogoči dolgoletno kuhanje brez težav.
Ker je lito železo nagnjeno k rjavenju, je priporočljivo, da v ponvi ne hraniš tekočin dlje časa. Prav tako je dobra ideja, da posodo iz litega železa po kuhanju obrišeš in jo po potrebi ročno umiješ.
Kuhinjska posoda iz aluminija ni le lahka, ampak je tudi dober prevodnik toplote. Aluminij je poceni in zahteva malo vzdrževanja, vendar je po drugi strani nagnjen k ukrivljanju in udrtinam, saj ni tako trpežen.
Priporočljivo je, da v aluminijasti posodi ne pripravljaš kislih ali alkalnih živil, saj bodo ta reagirala z aluminijem. Hrano odstrani takoj po kuhanju, da preprečiš njeno absorpcijo.
Zdaj, ko poznaš najpogostejše materiale, ki jih lahko izbereš, je naslednji korak poznavanje funkcij posode.
Niso vse kovine dobri prevajalci toplote. Na primer, lito železo je dober prevodnik toplote, nerjaveče jeklo pa ni. Kuhinjska posoda, ki ima boljšo prevodnost, bo poskrbela, da bo hrana enakomerno kuhana. Hitro se bo odzvala tudi na temperaturne spremembe, ko zmanjšaš ali povečaš toploto.
Ne glede na vrsto posode, ki jo želiš izbrati, je tvoje zdravje na prvem mestu. Nekatere posode reagirajo s hrano in lahko povzročijo resne zdravstvene težave. Na primer, aluminij reagira s kislo hrano, kot je paradižnik. Prav zato kuhanje takšne hrane na aluminijasti ponvi ali loncu ni dobro. Pri izbiri posode vedno pazi na reaktivnost.
Nekatere posode bodo ostale v vrhunskem stanju več let, ne glede na to, kako pogosto jih uporabljaš. Ena takšnih odličnih vrst posode je posoda iz nerjavečega jekla.
Upoštevati moraš tudi to, kako je treba posodo vzdrževati, da bo ostala v vrhunskem stanju. Če se ti vsak večer pred spanjem ne ljubi loščiti posode, je bolje, da se odločiš za možnosti, ki ne potrebujejo veliko vzdrževanja, kot je lito železo.
Najpomembnejša stvar, ki jo je treba upoštevati pri skrbi za posodo, je material, ki se uporablja za njeno izdelavo. Nekateri materiali zahtevajo več nege kot drugi.
Lito železo zahteva malo vzdrževanja. To posodo lahko več let ohraniš v dobrem stanju tako, da na površino večkrat naneseš olje in jo segreješ. Po uporabi jo minimalno očisti.
Nerjaveče jeklo je najlažji material za vzdrževanje. Po uporabi posodo samo ročno umij s krpo in milnico. Ne uporabljaj gobic za čiščenje, ki bodo opraskale ali postrgale material.
Aluminij je nagnjen k razbarvanju. Aluminijasto posodo lahko pred razbarvanjem zaščitiš tako, da jo dalj časa namakaš v milnici. Za odstranjevanje zažgane hrane lahko uporabiš tudi gobico iz jeklene volne.
Oglej si našo obsežno zbirko in poišči popolno kuhinjsko posodo za svoj dom.
S sprejemom vseh naših piškotkov se strinjaš, da vidaXL piškotke uporablja za izboljšanje uporabniške izkušnje na spletnem mestu, na primer za prikaz bolj relevantnih izdelkov in priporočil. vidaXL ima tudi več partnerjev, ki zagotavljajo ciljno oglaševanje ali jim je treba za potrditev prodaje poslati podatke. Za več informacij si oglej našo izjavo o zasebnosti in piškotkih.
Te zanima več?
Nepogrešljivi piškotki Piškotki, ki so nepogrešljivi za delovanje spletnega mesta. Na primer za tvojo košarico in seznam želja.
Analitični piškotki Ti piškotki nam omogočajo štetje obiskov in virov prometa, da lahko merimo in izboljšamo delovanje naše strani. V pomoč so nam pri ugotavljanju tega, katere strani so najbolj in najmanj priljubljene ter nam dajejo vpogled v vedenje uporabnikov na strani. Vse informacije, ki jih ti piškotki zbirajo, so združene in anonimne. Če ne dovoliš uporabe teh piškotkov, ne bomo vedeli kdaj si obiskal/-a našo stran ter ne bomo mogli meriti njenega delovanja.
Marketinški piškotki Marketinški piškotki se uporabljajo za sledneje uporabnikom na naših spletnih straneh. Namen je prikaz bolj relevantnih oglasov, ki so bolj zanimivi za uporabnika ter so zato več vredni za oglaševalce.